Buxus vervanger of Buxus alternatief?

Buxus vervanger of Buxus alternatief?

Het zijn termen die we tegenwoordig wel vaker tegenkomen. En dat is ook niet raar : al een paar jaren heeft onze buxus last van ziektes en schimmels en daar kwam nu nog eens de buxusmot/rups bovenop. In veel van onze tuinen staat onze favoriete groenblijver, als we hem nog niet hebben uitgedaan, er maar kaal bij.

Buxus is een beetje het slachtoffer geworden van zijn eigen succes omdat hij zo massaal werd aangeplant. Deze vergissing mogen we, volgens ons, niet nog een keer begaan. We hoeven bij het vervangen van buxus niet allemaal dezelfde plant gaan kiezen, want hier komen vroeg of laat ook weer problemen van. Wij zijn voorstander van een zo groot mogelijke diversiteit aan planten in onze tuinen.

Maar wat is nu een goede buxusvervanger? Moet de vervanger een blad hebben dat lijkt op dat van buxus? Of is er een alternatief mogelijk zonder die gelijkenis? We beginnen onze eerste blog met de 'dubbelganger' van buxus:

Ilex crenata of japanse hulst

Ilex crenata is een groenblijvende haagplant die op alle gebieden de meeste gemeenschappelijke kenmerken met buxus heeft en is in ons land heel geliefd als buxusvervanger. Zijn kleine ronde blad lijkt erg op dat van buxus. Er zijn verscheidene soorten Ilex crenata verkrijgbaar via onze website. We zetten ze even op een rijtje:

 

Voor alle soorten geldt dat ze zich gemakkelijk laten snoeien en geen bijzonder onderhoud vereisen. Hoewel Japanse hulst iets sneller groeit dan buxus, zijn twee jaarlijkse snoeibeurten doorgaans genoeg om ze in hun strakke vorm te houden. Het enige verschil tussen de planten is wel dat buxus graag groeit op een kalkrijke grond en Ilex zuurminnend is, bij het planten van Ilex is het dus aan te raden om tuinturf toe te voegen.

 

Planten: wanneer, waar en hoe?

Ilex crenata in een pot kan je in principe het hele jaar door planten nadat je ze even in een emmer water hebt gezet zodat ze flink kunnen drinken. Alleen als het vriest is er gevaar voor vorstschade aan de fijne dichte wortels die nogal oppervlakkig groeien. In het eerste plantseizoen (zeker als je in de zomer plant) moeten we onze Ilex bij droogte goed in de gaten houden. We geven de planten dan 1 maal per week veel water.

Alle Ilex crenata houden van een humusrijke, goed doorlatende grond die niet te vochtig mag blijven. Zet ze gerust in de zon daar houden ze wel van maar ook in halfschaduw doet hij het heel goed. Ze houden niet van te kalkrijke grond en van natte voeten.

Maak voor je ze plant eerst de bovenste 50 cm van de aarde los en voeg wat grondverbeteraar  bij je uitgeschepte grond samen met wat turf  zodat ze optimaal wortelen. Je hoeft hem zeker niet te diep te planten.

 

Bemesten: wat en wanneer?

Bemesten doen wij  zoveel mogelijk met een natuurlijke voedingsstof, en beperkt met kunstmest. Als we een organische meststof gebruiken, zullen de meststoffen geleidelijker aan de bodem worden afgegeven. De stoffen worden eerst omgezet tot opneembare voedingsstoffen door organismen in de bodem en dit is een geleidelijk proces. Zo stimuleren we ineens  het bodemleven en dit werk structuurverbeterend. Organische mest werkt ook veel langer door dan kunstmest.

Organische mest kan je best in het voorjaar geven, strooi de aangegeven hoeveelheid onder de plant en rijf in. Omdat onze ilex een oppervlakkig wortelstel heeft kan je best niet te diep inrijven!

 

Snoeien: hoe en wanneer?

Onze Ilex crenata laat  zich, net zoals buxus, probleemloos in elke gewenste vorm snoeien.  Hagen, blokvormen, bollen, wolkenformaties... We kunnen onze fantasie de vrije loop laten!  Hoe meer we snoeien, hoe compacter de plant wordt.  Let bij aankoop wel op de maximale groeihoogte, als je een haagje wil van 30 cm hoogte, moet je geen buxusvervanger kopen die 2.5 meter hoog wordt. Als je op onze website kijkt bij eigenschappen, kan je de maximale hoogte vinden. Zo wordt het makkelijk om de juiste soort te kiezen.

2x per jaar snoeien, net zoals buxus, is een garantie om een strakke en volle vorm te houden. We snoeien de eerste keer eind mei-begin juni. In het voorjaar snoeien we wat dieper , dat verjongt de plant. We snoeien de tweede keer eind augustus-begin september. Na de zomer moeten we maar oppervlakkig snoeien: enkel de uitschietende takjes. Snoeien doen we het liefste met een scherpe en propere snoeischaar en we snoeien deze buxusvervanger nooit in de zon, om bladverbranding te voorkomen.

 

Tot zover onze eerste blog!

Volgende keer hebben we het over Ligustrum als buxus alternatief.

Tot dan

Buxusvervanger.be