Droogtebestendig Siergras: Pennisetum

Droogtebestendig Siergras: Pennisetum

Pennisetum

 

Pennisetum of lampepoetsersgras is op heden veruit het meest populaire siergras. Vooral  de compactere Pennisetum ‘Hameln’ is zeer veel aangeplant, dit zowel in massieven als in rijen ter afboording van bv. terras of oprit. Ook rondom het huis en aan of onder vensterramen worden ze vaak toegepast. Het vaakst zie je ze echter in massieven. Meerdere rijen naast elkaar geplant creëren zo grotere groepen van wuivend siergras. Spectaculair en mooi om zien.

Waarom is dit gras zo geliefd? Wel, vooreerst is het een snelle groeier waardoor vlug dichte vlakken of gesloten haagjes bekomen worden. Daarnaast zijn ze ook multifunctioneel inzetbaar gezien er tal van hogere en lage cultivars zijn. Zo zal de cultivar ‘Hameln’ niet al te hoog uitgroeien. Een hoogte van 50 à 70cm (afhankelijk van de standplaats en grondsoort) maakt deze cultivar de populairste onder de lampepoetsers. De gewone Alopuceroides wordt dan weer gemakkelijk 100cm hoog.

De ‘pluimen’ of aren zijn wellicht nog de voornaamste reden waarom lampepoetsersgras zo immens populair is. Meestal zijn deze aren bruinachtig gekleurd en bestaan ze uit tal van fijne haartjes die samen een soort cilindervormige pluim vormen. Zeer mooi als je het mij vraagt. De pluimen verschijnen vanaf eind juli (afhankelijk van de soort) en blijven quasi de ganse herfst en winter op de intussen goudbruin verkleurde plant staan.

Meteen een ander punt wat dit siergras zo aantrekkelijk maakt – zijn prachtige herfstkleur. Eens we wat dieper de herfst ingaan, zal het lampepoetsersgras stilaan geelbruin tot goudbruin gaan inkleuren. De plant wil zich op die manier beschermen tegen de koudere winter die komen gaat. Hij doet dat eenvoudigweg door bovengronds af te sterven waardoor de mooie herfst- en winterkleur ontstaat. Geen paniek, de plant leeft ondergronds gewoon verder en zal de komende lente opnieuw, mooi frisgroen, uitlopen.

Snoei lampepoetsersgras (net zoals vele andere siergrassen) in maart terug tot ongeveer 15cm boven de grond. Op die manier verwijder je al het bruine, afgestorven loof en geef je meer ruimte aan het nieuw te ontwikkelen blad. In principe zou je dit snoeiwerkje al kunnen doen in december of januari maar omdat het bruine gras de gehele winter mooi blijft (niet enkel omwille van zijn kleur maar ook omwille van de structuur die de plant nog aan de tuin geeft) is het aan te raden pas te snoeien vanaf maart. Bedenk dat het gras u zal laten genieten van heel wat prachtige winterse taferelen. Zo zijn lampepoetsers schitterend wanneer bedekt met ijskristallen of onder een dun laagje sneeuw. En ook gewoon ’s morgens, wanneer ze met dauwlaagje omhult zijn, zijn ze pas echt sprookjesachtig.

 

Buxusvervanger heeft 3 variëteiten Pennisetum i n gamma, neem gerust een kijkje op onze website en je kan ze ineens bestellen.

Pennisetum Alopecuroides  De grootste van de drie, wordt tot 120 cm hoog. 

Pennisetum Al. Hameln De gekendste van de drie, wordt tot 90 cm hoog.

Pennisetum Al. Viridescens Deze pluim wordt in het najaar/winter bijna zwart van kleur!

 

Tot volgende keer

Buxusvervanger