Ligustrum als buxusvervanger

Ligustrum als  buxusvervanger

Ligustrum

 

Liefst een klassieke groene buxus vervanger? Dan zijn Ligustrum Ovalifolium , Ligustrum Vulgare of  Ligustrum Atrovirens misschien wel iets voor jou.
De Ligustrum Ovalifolium heeft een diepgroen, ovaal blad terwijl De Liguster Vulgare en Atrovirens een smaller, langgerekt groen blad heeft. Ze zijn wintergroen, maar kunnen  in strenge winters de bladeren deels verliezen. Ligustrum Vulgare Lodense is hun kleine broertje dat gebruikt wordt om lage, compacte hagen te maken. Een liguster groeit snel en je zou hem 2 tot 3 keer per jaar moeten snoeien. Als je er voor kiest om dit in het voorjaar niet te doen, zullen er in de zomer witte bloemen bloeien. In de herfst zijn dit besjes. Beide elementen trekken vlinders aan. Wil je nog meer dieren zien? Door de luchtige binnenkant is de Ligustrum Ovalifolium een ideale plaats voor vogelnestjes.

Liever aan andere kleur liguster ? Kies dan voor een Ligustrum Ovalifolium Aureum. Het is dezelfde plant, maar zijn ovaalvormig blad heeft een bijzondere geelgroene kleur.

Er zijn dus verschillende  Ligustrumsoorten in onze webshop te verkrijgen . Ik zet ze allemaal even voor je op een rijtje , om de maten te zien, kan je doorklikken

 

Planten: wanneer, waar en hoe?

Ligustrum in een pot kan je in principe het hele jaar door planten nadat je ze even in een emmer water hebt gezet zodat ze flink kunnen drinken.  Zolang er maar geen vorst in de grond zit als je hem plant zal deze haagplant zijn plek wel vinden. Ook is het raadzaam om de Liguster aan het einde van een zonnige dag of op een bewolkte dag te planten. Dit in verband met de zon die de plant kan laten uitdrogen. Geef daarom ook voldoende water tot de Liguster voldoende tijd heeft gehad om te wortelen om vocht en voeding uit de grond te kunnen halen.

Onze ligustrum gedijt op elke bodemsoort als hij maar goed doorlatend is. Zet ze gerust in de zon daar houden ze wel van maar ook in halfschaduw doet hij het heel goed.

Maak voor je ze plant eerst de bovenste 50 cm van de aarde los en voeg wat grondverbeteraar  bij je uitgeschepte grond samen met wat turf  zodat ze optimaal wortelen. Je hoeft hem zeker niet te diep te planten.

Bemesten: wat en wanneer?

Bemesten doen wij  zoveel mogelijk met een natuurlijke voedingsstof, en beperkt met kunstmest. Als we een organische meststof gebruiken, zullen de meststoffen geleidelijker aan de bodem worden afgegeven. De stoffen worden eerst omgezet tot opneembare voedingsstoffen door organismen in de bodem en dit is een geleidelijk proces. Zo stimuleren we ineens  het bodemleven en dit werk structuurverbeterend. Organische mest werkt ook veel langer door dan kunstmest. Ga voor een bemesting specifiek voor haagplanten.

Snoeien: hoe en wanneer?

De meeste ligustrum soorten groeien erg snel. Je kan ze best twee keer per jaar snoeien om een mooie dichtheid en de gewenste hoogte te behouden. Tussen de snoeibeurten door kan u de haag ook regelmatig bij werken om hem zo mooi mogelijk te houden. Als niet regelmatig gesnoeid wordt zal de haag (vooral de bovenkant) snel in de breedte gaan groeien, wat ervoor zorgt dat de onderste takken geen zon meer krijgen en na een tijdje hun blad verliezen. De Liguster verliest dan een stuk dichtheid aan de onderkant. Dit kan voorkomen worden door de top van de haag altijd wat smaller te snoeien dan de onderzijde.

 

Tot blogs!

Buxusvervanger.be