Osmanthus Burkwoodii

Osmanthus Burkwoodii

Osmanthus x burkwoodii, ook wel schijnhulst genoemd is een grote groenblijvende heester met compacte, bossige, afgeronde vorm.  De bladeren zijn donkergroen, glanzend,leerachtig, fijngetand en elliptisch tot eivormig. Deze schijnhulst bloeit van april tot en met mei met rijkelijk veel kleine witte zoet geurende bloempjes die in trossen staan. Hij houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw, doet het goed in vrijwel iedere niet té natte bodem, vraagt weinig onderhoud, is een trage groeier, zeer goed winterhard en occasioneel volgen in de herfst kleine blauwzwarte vruchtjes. Osmanthus x burkwoodii is een goede bijenplant en kustplant, ziekte resistent en luchtverontreiniging tolerant.

Osmantus x burkwoodii is een gekruiste soort van de Osmarea familie.

De broers, Arthur en Albert Burkwoodii, startten in 2918 hun eigen kwekerij op in Kingston upon Thames in Engeland. Hun specialiteit was het verbeteren van bestaande heesters. Ze kruisten Osmanthus decorus (uit Noordoost-Turkije) en Osmanthus delavayi (uit Zuidwest-China) om tot deze mooie groenblijver te komen. Wist je trouwens dat 'osme' in het oud Grieks geur betekent? Je zal als de Osmanthus bloeit direct begrijpen waarom....

 

De belangrijkste drie redenen om Osmanthus x burkwoodii aan te planten zijn:

1- Osmanthus x burkwoodii is wintergroen.

2- Osmanthus x burkwoodii heeft geurende bloemen, het is ook een goede bijenplant.

3- Osmanthus x burkwoodii is een gemakkelijke tuinplant.

 

Planten: wanneer, waar en hoe?

Osmanthus in een pot kan je in principe het hele jaar door planten nadat je ze even in een emmer water hebt gezet zodat ze flink kunnen drinken.  Zolang er maar geen vorst in de grond zit als je hem plant, zal deze groenblijver zijn plek wel vinden. Ook is het raadzaam om de Osmanthus aan het einde van een zonnige dag of op een bewolkte dag te planten. Dit in verband met de zon die de plant kan laten uitdrogen. Geef daarom ook voldoende water tot de Osmanthus voldoende tijd heeft gehad om te wortelen om vocht en voeding uit de grond te kunnen halen.

Onze Osmanthus gedijt op elke bodemsoort als hij maar goed doorlatend is. Hij staat het liefste in de zon of halschaduw.

Maak voor je ze plant eerst de bovenste 50 cm van de aarde los en voeg wat grondverbeteraar  bij je uitgeschepte grond . Je hoeft hem zeker niet te diep te planten. Als je er 4 tot 5 per m2 plant, zal je een mooi massief krijgen.

Bemesten: wat en wanneer?

Bemesten doen wij  zoveel mogelijk met een natuurlijke voedingsstof, en beperkt met kunstmest. Als we een organische meststof gebruiken, zullen de meststoffen geleidelijker aan de bodem worden afgegeven. De stoffen worden eerst omgezet tot opneembare voedingsstoffen door organismen in de bodem en dit is een geleidelijk proces. Zo stimuleren we ineens  het bodemleven en dit werk structuurverbeterend. Organische mest werkt ook veel langer door dan kunstmest. 

Snoeien: hoe en wanneeer?

Osmanthus burkwoodii is een traaggroeiende heester. Met 1 keer snoeien per jaar kom je zeker toe.