Waarom aanplanten in de herfst?

Waarom aanplanten in de herfst?

De herst is de ideale periode om bomen, hagen en struiken aan te planten om verschillende redenen. We zetten ze op een rijtje.

 

In het najaar is de grond nog warm

In het najaar genieten we soms nog van aangename temperaturen. Door die warmte en die van de voorbije zomer is de grond nog goed warm. Hierdoor kunnen de planten goed inwortelen voor de winter van start gaat. Een goede inworteling betekent dat de planten beter kunnen overwinteren en zo in de lente beter zullen kunnen uitlopen. Zo starten je planten het nieuwe tuinseizoen met een grote voorsprong.

Rustperiode

In het najaar bevinden bomen en struiken zich in een rustperiode. Ze laten zich makkelijk rooien en verplanten. De wortels krijgen de tijd om zich te wortelen in de nieuwe grond. Wanneer het groeiseizoen opnieuw start in de lente, nemen ze gemakkelijker water en voedingsstoffen op.

Als we de voorjaars- en najaarsplanten vergelijken, zien we dat de planten geplant in het najaar groter zijn en later veel mooier bloeien. Dit komt door de sapstroom in de planten. De sapstroom valt langzaam stil wanneer het wat kouder wordt. Vaste planten, heesters, hagen en bomen kunnen dan zonder enige problemen geplant of verplant worden. Eénmaal de lente terug van start gaat en de temperaturen beginnen te stijgen, komt ook de sapstroom weer op gang en zullen de wortels van de planten onmiddellijk op zoek gaan naar de nodige voedingselementen. Planten die in het najaar geplant zijn, zijn dus veel vroeger actief dan planten die in het voorjaar worden geplant.

Geen droogte meer

In tegenstelling tot de zomermaanden, zijn langdurige droogtes in het najaar niet meer te verwachten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je planten al dan niet genoeg water gekregen hebben, want in de herfst en winter regent het genoeg. Bovendien gaat de plant ook later, in  periode met hogere temperaturen, beter bestand zijn tegen de droogte. Doordat het wortelgestel extra tijd heeft gekregen om te ontwikkelen en dus veel uitgebreider zal zijn, heeft het meerdere wegen om aan voedingsstoffen en water te geraken.

Meer tijd

In het najaar is het ook mogelijk het werk meer te spreiden. Aangezien er in de zomer veel meer werk is (gras afrijden, planten watergeven, onkruid wieden, zaaien…), is dat in het najaar veel minder het geval waardoor je volledig kunt focussen op de aanplantingen. Meer tijd zorgt ervoor dat de aanplantingen juist gebeuren en niet snel snel omdat er nog andere zaken op de planning stonden.

Wat zijn de beste momenten om te planten?

Vaste planten plant je best in september of oktober, dan hebben de planten alle tijd om zich te installeren voor de vorst.

Bloembollen plant je best in september, oktober of november. Zo kan je al vroeg in de lente genieten van de kleurrijke bloemen.

Heesters in containers plant of verplant je het best in oktober of november. Op dat moment zijn de planten in rust en ondervinden ze geen problemen bij het (ver)planten.

Kluitplanten en blote wortel kunnen vanaf 1 november geplant worden. Rond die periode is het meestal nog niet te nat en kan de grond goed bewerkt worden.

 

Geniet van elke mooie herfstdag en duik je tuin in, je zal er volgend voorjaar extra van genieten!

 

Tot blogs,

Buxusvervanger