Buxus

Buxus

Buxus was  een enorm populaire plant omwille van zijn vele voordelen. Hij is winterhard, wintergroen, groeit zeer compact, stelt niet veel eisen een de bodem, kan snoei zeer goed verdragen en werd enorm veel gekweekt in alle mogelijke maten en vormen. Buxus is zowel bruikbaar voor een mini haag (20-40 cm hoog) als voor  een grote haag (1m50 hoog)als voor een wolkenmassief (2m50 hoog) . We zagen ook  vormgesnoeide bollen, kegels, spiralen, …

Ironisch genoeg zorgen al deze goede eigenschappen nu voor de ondergang van de buxus. Omdat de buxus zo massaal is aangeplant, is hij getroffen door verschillende schimmels en parasieten. Deze kunnen zich uitermate goed vermenigvuldigen omdat ze, door het enorme aanbod aan buxus, een haast oneindige voedingsbodem hebben om zich te kunnen ontwikkelen.

Een overzicht van de schimmels:

 1. Cylindrocladium buxicola = Calonectria pseudonaviculata, zorgt eerst voor aangetaste bladeren, dan bladval, kale plekken en uiteindelijk voor afsterving van de plant. Kan behandeld worden door 4x per jaar met een gepast fungicide te spuiten.
 2. Volutella buxi, zorgt eerst voor verdorde bladeren en twijgen, uiteindelijk kan de plant volledig afsterven. Kan behandeld worden door 4x per jaar met een gepast fungicide te spuiten.
 3. Buxusroest (Puccinia buxi) is een schimmel waarvan de bruine sporenhoopjes het blad ontsieren. Meestal op planten die in de schaduw staan en lang vochtig zijn. Komt niet zo vaak voor in tuinen. Te behandelen met aangepast fungicide.
 4. Pythium is een schimmel aan het wortelgestel. Komt voor bij te natte bodems of in potten die te nat staan. Plant sterft af. Te behandelen met aangepast fungicide voor de wortels.
 5. Phytophthora is eveneens een schimmel aan het wortelgestel. Komt voor bij te natte bodems of in potten die te nat staan. Plant sterft af. Te behandelen met aangepast fungicide voor de wortels.

Een overzicht van de parasieten:

 1. Buxusmot Cydalima perspectalis (of Diaphania perspectalis) is een mot (kleine vlinder) die zijn eieren legt in buxusplanten. De eieren worden rupsen en het zijn deze rupsen die de buxus op enkele dagen kaal eten. Er kan enkel worden behandeld met een insecticide tegen rupsen, op het moment dat er rupsen zijn. De eieren en de vlinders kunnen niet bestreden worden. Het is dus zaak om er als de kippen bij te zijn als de rupsen uit de eieren komen. Afhankelijk van de temperaturen kunnen er 2 tot zelfs 3 generaties per jaar ontstaan. Er moet dus 2x tot 3x per jaar behandeld worden, en wel op een zeer specifiek tijdstip. Deze buxusmot is momenteel de meest nefaste belager van de buxus.
 2. Kommaschildluis (Lepidosaphes ulmi) is een kommavormige schildluis die zuigt aan de oudere, hardere takken. De tak verdroogt en sterft af. Doordat de luis kiest voor oudere takken, centraal in de plant, ontstaat er een grote dorre plek in de buxus, die niet zo maar kan worden weggesnoeid. De visuele schade komt pas lange tijd nadat de luis aan de tak heeft gezogen, en daarom komt een behandeling meestal te laat. Te behandelen met een insecticide tot diep in de plant (oude takken), herhaling nodig.
 3. Buxusspint (Eurytetranychus buxi) is een kleine spintmijt die zuigt aan de bladeren, meestal de oudere bladeren. Er ontstaan zuigpuntjes op het blad, en blad verkleurt geel. Te behandelen met specifiek insecticide (spintmiddel).
 4. Buxusbladvlo (Psylla buxi) is een vlo waarvan de larven de nieuwe scheuten aanprikken om zich van te voeden. De nieuwe scheuten worden misvormd en krullen op. Deze schade is oppervlakkig en kan worden weggesnoeid. De vlo en de larven zijn te bestrijden met een specifiek insecticide.
 5. Buxustopmijt (Aceria unguiculata) is een kleine galmijt die zich voedt met plantensap uit de topscheuten. De nieuwe scheuten worden misvormd. Deze schade is oppervlakkig en kan worden weggesnoeid. De mijten zijn te bestrijden met een specifiek insecticide.
 6. Buxusgalmug (Monarthropalpus buxi) is een mug waarvan de larve een zwelling in het blad veroorzaakt. Schade meestal in de volgroeide bladeren, waardoor ze niet zo maar kan worden weggesnoeid. Te behandelen met een specifiek insecticide.

Er loopt, in samenwerking met het ILVO, onderzoek naar de verbetering van de buxussoorten. Doel is om soorten te creëren die resistent zijn tegen de bovengenoemde schimmels “Cylindrocladium” en “Volutella”. Wij volgende deze ontwikkelingen op en hopen u binnen enkele jaren een resistente buxus als vervanger van uw klassieke buxus te kunnen aanbieden.

Echter, naast de hardnekkige schimmels, waarnaar het onderzoek loopt, beschouwen wij de buxusmot als grootste boosdoener. De enige oplossing hiervoor is om de rupsen te bestrijden, en dit 3 à 4 keer per jaar, op het juiste tijdstip.