Vervangers

Vervangers

Het voordeel van buxus is dat hij voor alle maten en vormen bruikbaar is. Bij de meeste andere planten is dit niet zo. Bij het kiezen van een vervanger zal u dus op voorhand moeten weten hoe hoog u uw haag, wolk of  massief wilt gaan laten worden en welk budget u voor ogen heeft. We geven kort 6 voorbeelden:

  1. Wilt u uw buxushegje van 30cm hoog  vervangen door iets met hetzelfde uitzicht als buxus; dan kan u kiezen voor een compact groeiende “Ilex crenata Stokes” of een goedkopere “Lonicera nit Maigrun”.
  2. Wilt u een haag van 1m vervangen, dan heeft u tal van mogelijkheden.
  3. Wilt u een wolk van 2m hoog vervangen en het is geen must om de kleine ronde blaadjes van een buxus te hebben, kan je kiezen voor een Ligustrum of een Prunus laurocerasus.
  4. U wilt een mooie groene ronde bol met een nagenoeg identiek uitzicht als de gekende buxusbollen: dan heeft u een “Ilex maximowiciana var Kanehirae” of een “Ilex crenata Convexa” of een “Ilex crenata Dark Green®” nodig
  5. U wilt een grote bijenkorf (+/- 2m hoog), groenblijvend, maar niet noodzakelijk met de kleine ronde buxusblaadjes, dan heeft u wederom veel mogelijkheden zijnde Taxus Baccata, Osmanthus Burkwoodii, Ilex meserveae, Prunus, ..
  6. U wilt een leuk klein bolletje (+/-20cm) in een pot op het terras, dan kan u ook kiezen voor een bol groeiend siergrasje, bv Festuca gautieri

De buxus is nu een beetje het slachtoffer van zijn eigen succes, deze fout mogen we niet opnieuw begaan. Bij het vervangen van onze buxus moeten we niet allemaal dezelfde plant gaan kiezen, want dan komen hier vroeg of laat ook weer problemen van. Wij hebben bij het selecteren van de mogelijke vervangers dan ook heel ruim gedacht.